Μπερδεμένα σινιάλα για την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας

Αν και η κινεζική πλευρά δήλωσε χθες ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να απομακρυνθούν οι δασμοί, εάν κλείσει η «πρώτη φάση» του ντιλ, τα μηνύματα από τις ΗΠΑ δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Αισιόδοξη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, «κινεζική προπαγάνδα» βλέπει ο εμπορικός σύμβουλος, Πίτερ Ναβάρο

leukos-oikos.jpg

Κίνα και Ηπα έχουν συμφωνήσει να απομακρυνθούν οι δασμοί, εάν ολοκληρωθεί η «πρώτη φάση» της εμπορικής συμφωνίας, σύμφωνα με το Reuters.

Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών όσον αφορά τη συμφωνία Πεκίνου-Ουάσιγκτον για σταδιακή άρση των δασμών, και η άλλη πλευρά, μέσω Αμερικανού αξιωματούχου που μίλησε ανώνυμα στο πρακτορείο, επιβεβαίωσε την είδηση.

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Stephanie Grisham, μιλώντας στο Fox News σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «πολύ, πολύ αισιόδοξες» σχετικά με την ολοκλήρωση της εμπορικής συμφωνίας.

Ωστόσο, ο σύμβουλος για το εμπόριο του Λευκού Οίκου, Πίτερ Ναβάρο, έδωσε εντελώς διαφορετική εικόνα από την πλευρά του: «Δεν υπάρχει προς το παρόν συμφωνία για απομάκρυνση των δασμών, ως προϋπόθεση για την πρώτη φάση του ντιλ».

Πρόσθεσε ότι οι Κινέζοι «απλώς διαπραγματεύονται δημόσια, προσπαθώντας να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση», ενώ χαρακτήρισε τα σχετικά δημοσιεύματα προερχόμενα από τον «κινεζικό Τύπο προπαγάνδας».

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συμφωνία για μια σταδιακή κατάργηση των δασμών», δήλωσε ο Michael Pillsbury, εξωτερικός σύμβουλος του Τραμπ.