Απόλυτο αδιέξοδο στις συνομιλίες για το Brexit

Στην τηλεφωνική επικοινωνία Μπόρις Τζόνσον - Ανγκελα Μέρκελ επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά το αδιέξοδο ενόψει λήξης της διορίας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, στις 31 Οκτωβρίου. Quo vadis? διερωτάται ο Ντόναλντ Τουσκ για τον Τζόνσον

johnson-boris2.jpg

Ουσιαστικά αδύνατη είναι μία συμφωνία για το Brexit, εάν η ΕΕ ζητήσει από τη Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση του μπλοκ, είπε ο Μπόρις Τζόνσον στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ηγετών.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το τηλεφώνημα είδε το φως της δημοσιότητας αφότου ένας αξιωματούχος του Τζόνσον, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού The Spectator, δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται για την κατάρρευση των συνομιλιών.

Μέρκελ: Εξαιρετικά απίθανη μια συμφωνία
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε και εκείνη από την πλευρά της ότι μια συμφωνία για το Brexit είναι «εξαιρετικά απίθανη», εκτός κι αν η Βρετανία αφήσει τη Βόρεια Ιρλανδία στην τελωνειακή ένωση, δήλωσε βρετανική πηγή.

Η πηγή δήλωσε ότι εάν η τηλεφωνική επικοινωνία αποτυπώνει «μια νέα, καθιερωμένη θέση, τότε σημαίνει ότι μια συμφωνία είναι ουσιαστικά αδύνατη, όχι μόνο τώρα αλλά για πάντα».

«Η Μέρκελ δήλωσε ότι εάν η Γερμανία ήθελε να αποχωρήσει από την ΕΕ θα μπορούσε να το κάνει χωρίς πρόβλημα, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να αποχωρήσει, χωρίς να αφήσει τη Βόρεια Ιρλανδία σε μια τελωνειακή ένωση και σε πλήρη ευθυγράμμιση για πάντα», πρόσθεσε η βρετανική πηγή.

Tουσκ προς Τζόνσον: Quo vadis?
«Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι το ποιος θα κερδίσει το ανόητο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών. Διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου επίσης, όπως και η ασφάλεια και τα συμφέροντα των λαών μας. Δεν θέλεις συμφωνία, δεν θέλεις παράταση, δεν θέλεις να το ανακαλέσεις (το Brexit), quo vadis? (σ.σ. πού πηγαίνεις;)» σημειώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε ανάρτησή του στο Twitter, απευθυνόμενος στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.


@BorisJohnson, what’s at stake is not winning some stupid blame game. At stake is the future of Europe and the UK as well as the security and interests of our people. You don’t want a deal, you don’t want an extension, you don’t want to revoke, quo vadis?

— Donald Tusk (@eucopresident) October 8, 2019


DUP: Δύσκολη μια συμφωνία, η Β. Ιρλανδία δεν θα δεχτεί παραμονή στην τελωνειακή ένωση
Το βορειοϊρλανδικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα, σύμμαχος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε ότι μια συμφωνία για το Brexit είναι απίθανο να επιτευχθεί έως την ανεπίσημη προθεσμία της Παρασκευής.

Ερωτηθείς για το εάν μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία έως την Παρασκευή, ο αναπληρωτής επικεφαλής του DUP Νάιτζελ Ντοντς δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg: «Φαίνεται δύσκολο αυτή τη στιγμή -λυπάμαι πολύ γι` αυτό».

Ο εξαναγκασμός για παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ είναι κάτι «περισσότερο από τρελό» και απαράδεκτο, δήλωσε η επικεφαλής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της βρετανικής επαρχίας `Αρλιν Φόστερ, αναφερόμενη στις δηλώσεις που φέρεται να έκανε η Γερμανίδα καγκελάριος `Αγγελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

«Τα σχόλια της καγκελαρίου στον πρωθυπουργό ότι η Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ για πάντα αποκαλύπτουν τώρα τον πραγματικό στόχο του Δουβλίνου και της ΕΕ. Το να ζητηθεί από το ΗΒ να αφήσει ένα τμήμα του κυρίαρχου εδάφους του σε ξένο οργανισμό, στον οποίο το ΗΒ δεν θα συμμετέχει και στο οποίο δεν θα έχουμε λόγο, είναι περισσότερο από τρελό. Καμία βρετανική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αποδεχτεί μία τέτοια παράδοση» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της και προσθέτει: «Ο αληθινός σκοπός του ‘backstop` τώρα είναι φανερός σε όλους. Όσοι υποστήριξαν με σθένος το backstop ως το καλύτερο για τις δύο πλευρές μπορούν να διαπιστώσουν τώρα το λάθος αυτής της εκτίμησης. Δεν ήταν ούτε προσωρινό ούτε μία πολιτική ασφάλειας».

Η Αρλίν Φόστερ ισχυρίζεται ακόμη ότι οι προτάσεις του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον αποκάλυψαν τις πραγματικές προθέσεις του Δουβλίνου να εγκλωβίσει τη Βόρεια Ιρλανδία στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ για πάντα, στην οποία θα ηγείται το Δουβλίνο και όχι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ΗΒ.

Ιρλανδία: Είμαστε ανοικτοί σε μία δίκαιη συμφωνία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας δήλωσε σήμερα ότι οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που κατηγόρησε τη Βρετανία ότι παίζει ένα «ανόητο παιχνίδι αλληλοκατηγοριών» για το Brexit, αντανακλούν την απογοήτευση όλης της ΕΕ.

Ο Σάιμον Κόβενι ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι οι δηλώσεις του Τουσκ «αντανακλούν την απογοήτευση σε όλη την ΕΕ και το μέγεθος των όσων διακυβεύονται για όλους εμάς».

«Παραμένουμε ανοικτοί στο να οριστικοποιήσουμε μια δίκαιη συμφωνία για το Brexit, αλλά χρειαζόμαστε και μια βρετανική κυβέρνηση που να είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την ΕΕ προκειμένου να επιτευχθεί αυτό», πρόσθεσε, χαρακτηριστικά.