Συνέντευξη της «RHOE Urban Technologies»

Η Rhoé είναι μια start-up η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των “έξυπνων πόλεων “

rhoe.jpg

Ποιος είναι ο ρόλος της Rhoé Η Rhoé είναι μια start-up η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των “έξυπνων πόλεων “ καθώς και ευρύτερα στον τομέα της “έξυπνης διαχείρισης“ και προσφέρει στους πελάτες της ευφυείς ψηφιακές λύσεις υλικού και λογισμικού, αποβλέποντας τόσο στη βελτιστοποίηση της παραγωγικότητας όσο και στην ταχύτερη εκτέλεση των εργασιών. Βασικός στόχος οι λύσεις αυτές να είναι προσιτές από κάθε ΔήμοΠόλη ανεξαρτήτου μεγέθους και φυσικά να είναι προσαρμοσμένες πάνω στις ανάγκες έκαστου/έκαστης.Πώς ξεκίνησε η startup Η Rhoé ξεκίνησε ως ερευνητική ομάδα, που ιδρύθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2016 από έξι φοιτητές του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με πεδίο μελέτης τη βιώσιμη κινητικότητα στον τομέα των συγκοινωνιών ,αναζητώντας λύσεις που θα κάνουν την πόλη πιο φιλική προς τον άνθρωπο, όχι μόνον προς το αυτοκίνητο. Στην πορεία παρατηρήσαμε πως αυτά τα οποία μελετούσαμε σε ερευνητικό υπόβαθρο μπορούσαν να εφαρμοστούν και στην αγορά, ενώ παράλληλα το κόστος για να επιτευχθεί το μοντέλο μιας «έξυπνης πόλης», που αξιοποιεί συστήματα καινοτομίας και τεχνολογίες πληροφορίας είναι πολύ μεγάλο και συχνά μη βιώσιμο για ΔήμουςΠόλεις μικρού-μεσαίου μεγέθους. Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, μετατράπηκε σε νεοφυής εταιρεία (start-up company) με κύριο στόχο να παρέχει προϊόντα τα οποία θα είναι εισιτήριο κάθε πόλης ,ανεξαρτήτου μεγέθους, στον 21​ο​ αιώνα​.
Τι ακριβώς είναι η λύση που παρέχουμε και πώς αυτή λειτουργεί Η Rhoé προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση υλικού και λογισμικού που βοηθά τα δημοτικά όργανα των δήμων μεσαίου μεγέθους να εκδίδουν και να χειρίζονται τα πρόστιμα γρηγορότερα, με την αυτοματοποίηση της διαδικασίας από το πρώτο βήμα (βεβαίωση της παράβασης) έως και το τελευταίο (πληρωμή προστίμου από το παραβάτη). Για την ακρίβεια όλα απλοποιούνται και περιορίζονται στο μέγεθος μίας παλάμης. Η λύση ονομάζεται Rhoé Municipal Assistant (RMA) και αποτελείται από έναν Προσωπικό Ψηφιακό Βοηθό (PDA) και έναν κινητό εκτυπωτή χειρός για τον εξοπλισμό των δημοτικών υπαλλήλων κατά τη διάρκεια των καθημερινών περιπολιών. Κάθε πρόστιμο εκδίδεται και εκτυπώνεται μέσω του PDA & εκτυπωτή (καθώς η ελληνική νομοθεσία επιβάλλει την επικόλληση του στον υαλοπίνακα του παράνομα σταθμευμένου οχήματος) και στη συνέχεια αποθηκεύεται με ασφάλεια σε μία ψηφιακή κρυπτογραφημένη βάση δεδομένων. Τέλος, τα πρόστιμα μπορούν να προσπελαστούν, να φιλτραριστούν και να αναλυθούν (πχ να εξάγονται στατιστικά στοιχεία σχετικά με το πού είχε μεγαλύτερη κατανομή φόρτου ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δίνοντας την δυνατότητα στις
Δημοτικές Αρχές για καλύτερη και παραγωγικότερη αξιοποίηση του δυναμικού τους) από το δημοτικό διοικητικό προσωπικό, μέσω του ψηφιακού πίνακα ελέγχου που φιλοξενείται στο σύννεφο. Φυσικά, γνωρίζουμε πως στο εξωτερικό υπάρχουν εταιρείες που παρέχουν ανάλογες υπηρεσίες, αλλά υπάρχουν διάφορα προβλήματα με την προσέγγιση της ελληνικής αγοράς, μερικά από τα οποία είναι αδυναμία των εφαρμογών τους να αναγνωρίσουν τις ελληνικές πινακίδες, ανακρίβεια στο GPS και το κυριότερο που καθιστά πρακτικά αδύνατη την εφαρμογή τους μεγάλο κόστος για συσκευές και για service. Το στοιχείο καινοτομίας του Rhoé Municipal Assistant (RMA), είναι ότι συνδυάζει καλές πρακτικές προγραμματισμού, αρχειοθέτησης και ανάλυσης δεδομένων σε συνδυασμό με προσιτές τιμές για κάθε ΔήμοΠόλη.

Οι επόμενοι στόχοι Με την ομάδα μας βρισκόμαστε ήδη σε πιλοτική εφαρμογή του πρώτου αυτού προϊόντος μας με ορισμένους Δήμους και επιδιώκουμε να έχει πετύχουμε τις πρώτες πωλήσεις του μέχρι το τέλος του 2019. Παράλληλα μέσα από την συνεχή αλληλεπίδραση που έχουμε με τους Δήμους της χώρας, προσπαθούμε να αντιληφθούμε και να αφουγκραστούμε τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες έκαστου επιδιώκοντας μια μελλοντική συνεργασία, ενώ ταυτόχρονα δεν σταματάμε να αναπτύσσουμε ιδέες οι οποίες προωθούν την βελτιστοποίηση της αστικής βιωσιμότητας και απλοποιούν την καθημερινότητα του πολίτη.

Βραβεία και διακρίσεις σε διαγωνισμούς Από την έναρξη ως ερευνητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μέχρι και σήμερα η Rhoé έχει συμμετάσχει και έχει αποσπάσει διακρίσεις σε αρκετούς διαγωνισμούςδιοργανώσεις. Κάποιες από τις στιγμές για τις οποίες είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι είναι το ότι ήμασταν στους φιναλίστ του 11ου διεθνή πανεπιστημιακού διαγωνισμού Ψηφιακής Καινοτομίας και Νέας Επιχειρηματικότητας στο Ηλεκτρονικό Επιχειρείν «EΝΝΟVΑΤΙΟΝ 2018» στην Αθήνα, η συμμετοχή στον διαγωνισμό Green Challenge στη Δανία, έναν από τους σημαντικότερους ετήσιους διεθνείς φοιτητικούς διαγωνισμούς στον τομέα της βιώσιμης καινοτομίας καθώς και η συμμετοχή μας στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2018 στην θεματική ενότητα “Digital Greece” ως νεοφυή επιχείρηση (start-up).Μέλη ομάδας Την ομάδα απαρτίζουν οι εξής φοιτητές του 5ου έτους του τμήματος πολιτικών μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης: -Θεοχάρης Βλαχοπαναγιώτης -Ιωάννης- Νεκτάριος Καλεντερίδης -Κωνσταντίνος Γκρίζος -Δημήτριος Κοντοσφύρης -Γιώργος Κωστάλας -Αιμίλιος Μουχταρόπουλος

Την συνέντευξη παραχώρησαν:
-Αιμίλιος Μουχταρόπουλος -Ιωάννης- Νεκτάριος Καλεντερίδης

Δείτε και τα Brochures:

Brochure 1

Brochure 2