Οι 28 της Ε.Ε. ενέκριναν έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ

Το «πράσινο φως» για την έναρξη νέου γύρου εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ ενέκριναν την Πέμπτη αντιπρόσωποι των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

simaies-eu.jpg

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να ξεκινήσουν επίσημες εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Πρόκειται για μια προσπάθεια να εξομαλυνθούν οι τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στη μείωση των δασμών σταβιομηχανικά αγαθά και στη διευκόλυνση των διαδικασιών μέσω των οποίων οι εταιρείες αποδεικνύουν ότι τα προϊόντα τους πληρούν τα ευρωπαϊκά ή αμερικανικά κριτήρια.

Οι πηγές σημείωσαν πως αντιπρόσωποι των κρατών μελών συμφώνησαν στις δύο αυτές διαπραγματευτικές εντολές σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ioύλιο, η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ κατέληξαν σε μια άτυπη ανακωχή, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε να μην επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, παραμένουν σε ισχύ δασμοί στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την Ευρώπη, ενώ την Τρίτη ο κ. Τραμπ προειδοποίησε να επιβάλλει επιπλέον δασμούς σε προϊόντα αξίας 11 δισ. δολαρίων.

Καταψηφίζει η Γαλλία
Η Γαλλία θα ψηφίσει ενάντια στην έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων, εξαιτίας των επανειλημμένων εμπορικών απειλών από την Ουάσιγκτον και την απόφαση του Τραμπ να αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

«Η Γαλλία δεν θέλει έναν εμπορικό πόλεμο ή ένταση με τις ΗΠΑ», ανέφερε πηγή από τη γαλλική κυβέρνηση στο Reuters, λέγοντας ότι η Γαλλία θα είναι πιθανότατα το μόνο κράτος μέλος της Ε.Ε. που θα αντιταχθεί στην έναρξη των συνομιλιών.

Η κίνηση της Γαλλίας δεν θα μπλοκάρει το άνοιγμα των εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, καθώς υπάρχει η αναγκαία πλειοψηφία για να περάσει.