Επαφές Σπίρτζη στις Βρυξέλλες για τη χρηματοδότηση νέων έργων υποδομών

Με την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου και την επίτροπο Μεταφορών, Βιολέτα Μπουλτς

spirtzis.jpg

Συναντήσεις με την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου και την επίτροπο Μεταφορών, Βιολέτα Μπουλτς πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά το πέρας των συνάντησεων, ο Έλληνας υπουργός σημείωσε πως με την κ. Κρέτσου και τα στελέχη της ΓΓ Περιφερειακής Πολιτικής, συζητήθηκε η χρηματοδότηση νέων υποδομών, καθώς και η χρηματοδότηση προκειμένου να εκσυγχρονιστεί ο στόλος των λεωφορείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης και να συντηρηθεί και να ανανεωθεί το τροχαίο υλικό που αφορά κυρίως τις επιβατικές μεταφορές.

«Έγινε επίσης συζήτηση για το θεσμικό πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ασυνήθιστα χαμηλών προσφορών (μεγάλων εκπτώσεων) τα τελευταία 25 χρόνια που έχουν ως συνέπειες τις μη ποιοτικές μελέτες και την μη έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων» πρόσθεσε ο κ. Σπίρτζης, σημειώνοντας πως η συνάντηση έγινε σε «φιλικό κλίμα» και πως θα υπάρξει άμεσα, δεύτερη συνάντηση την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Στη συνάντηση με την κ. Μπουλτς, ο Έλληνας υπουργός την ενημέρωσε για το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων ελευθέρας ροής που «ανοίγει τον δρόμο για τη διαλειτουργικότητα και τη συνεργασία με τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες». Η επίτροπος Μεταφορών δέχθηκε επίσης πρόσκληση προκειμένου να επισκεφτεί τη χώρα αφού ενημερώθηκε για την ολοκλήρωση των σιδηροδρομικών γραμμών Αθήνας-Θεσσαλονίκης και Θεσσαλονίκης-Ειδομένης.

«Επιπλέον έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για το έργο Sea2Sea, που αφορά τη σύνδεση των λιμανιών της Β. Ελλάδας με τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσα, σε Βουλγαρία και Ρουμανία όσο και για την αναβάθμιση του διαδρόμου ’10’ Θεσσαλονίκη-Σκόπια- Βελιγράδι-Βουδαπέστη» ανέφερε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι και για τα δυο δικρατικά έργα, η αρμόδια επίτροπος ανέφερε πως θα αναλάβει και η ίδια πρωτοβουλίες για «την επίσπευση των διαδικασιών και την υλοποίηση τους».