Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Τέλος Νοεμβρίου συζητείται η αίτηση ειδικής διαχείρισης

Το δημόσιο κατέθεσε την αίτηση στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών από κοινού με την Τράπεζα Πειραιώς. Ζητεί να τοποθετηθεί διαχειριστής για την πώληση περιουσιακών στοιχείων της ΕΝΑΕ ώστε να ανακτήσει απαιτήσεις περίπου 650 εκατ. ευρώ

SKARAMAGKA.jpg

Προς το τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να συζητηθεί η αίτηση που κατέθεσε το Ελληνικό Δημόσιο ώστε να τεθούν σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ).

Όπως είχε προαναγγείλει ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, το Δημόσιο κατέθεσε την αίτηση στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών από κοινού με την Τράπεζα Πειραιώς . Το Δημόσιο ζητεί να τοποθετηθεί διαχειριστής για την πώληση περιουσιακών στοιχείων της ΕΝΑΕ ώστε να ανακτήσει απαιτήσεις περίπου 650 εκατ. ευρώ.

Στην ουσία πρόκειται για το ποσό που είχε ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανακτηθεί ως «παράνομη κρατική ενίσχυση» του Δημοσίου προς τα ναυπηγεία. Σύμφωνα με πληροφορίες η Tράπεζα Πειραιώς ζητεί περί τα 25 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως η αίτηση δεν υπογράφεται από τους εργαζόμενους οι οποίοι φέρονται να έχουν απαιτήσεις που αγγίζουν τα 177 εκατ. ευρώ.

Πριν από λίγες ημέρες το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (ICC) επιδίκασε στην Privinvest, ιδιοκτήτρια της ΕΝΑΕ, 200 εκατ. ευρώ επειδή έκρινε πως το Ελληνικό Δημόσιο ευθύνεται έναντι της τελευταίας. Κατά το ICC το συγκεκριμένο ποσό δεν μπορεί να συμψηφιστεί με τις απαιτήσεις του Δημοσίου.

Η κατάθεση της αίτησης ειδικής διαχείρισης φαίνεται πως γίνεται σε συμφωνία με την περίφημη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp.) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι μέτοχοι της ΕΝΑΕ κινούνται ήδη προκειμένου να αντιμετωπίσουν την τελευταία πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ζητήσει από το ICC να παγώσει τη διαδικασία μέχρι να εκδοθεί απόφαση για μια άλλη διεκδίκηση που έχουν από το ελληνικό δημόσιο.


Πηγή:euro2day